Záhadná smrť v morských vlnách

12.05.2008 Celý región

Bola jednou zo špičkových hollywoodskych herečiek a dodnes ju považujú za legendu filmu. Dcéra ruských emigrantov Nikolaja a Marie si už veľmi skoro pričuchla k filmu, po prvý raz ako štvorročná.
Stalo sa tak vďaka ambicióznej matke, ktorá ju zobrala na fi lmový konkurz a známosť s vychyteným filmovým režisérom Irvingom Pichelom urobila svoje. O dva roky neskôr sa už objavila priamo vo filmovej mekke Hollywoode.

Kto bola Natalie Wood?

Natalie Wood (narodená 20. júla 1938 v San Franciscu ako Natasha Nikolaevna Zakharenko – zomrela 29. novembra 1981 pri Santa Catalina Island) vystupovala aj pod menom Natasha Gurdin. Hektika sprevádzala nielen jej profesný, ale i civilný život. Bola trikrát vydatá s dvoma mužmi. Jej osudovým partnerom sa stal Robert Wagner, s ktorým žila do rozvodu päť rokov (1957 – 1962). Druhým vporadí bol Richard Gregson (1969 – 1971), sktorým sa jej narodila dnes 36-ročná dcéra Natasha. Do tretice ju osud znova spojil s Robertom Wagnerom (1972), s ktorým žila až do svojej smrti amali dnes 32-ročnú dcéru Courtney Brooke. Popritom si adoptovala aj Wagnerovu dcéru Katie, ktorú mal s manželkou Marion Marshall.

Idol tínedžerov

Do povedomia sa zapísala filmom Zázrak na 34. ulici, ktorý v roku 1947 nakrútil režisér George Seaton, a postupom času sa začala formovať ako tínedžerský idol päťdesiatych rokov minulého storočia. Dievčina splnila želania svojej matky Marie, presvedčenej o tom že jej dcéra sa raz stane slávna. Pod umeleckým menom Natalie Wood, ktoré jej vymyslel William Getz, sa matkin sen stal realitou.

Jej úspechy pomáhali prežívať rodine, pretože otec ani matka nepracovali a Natalie sa vlastne stala ich živiteľkou. Od spomínaného filmu, ktorým sa zapísala do povedomia, účinkovala do roku 1955 v ďalších deviatich, v ktorých si zahrala po boku takých hviezd, akými boli Rex Harrison, James Stewart, Charles Laughton, Rock Hudson, Maureen O´Hara či Bette Davis.

Jej najznámejším filmom tých čias sa stal Rebel bez príčiny. V snímke režiséra Nicka Raya bola dievčaťom ďalšieho z vtedajších idolov mladej generácie Jamesa Deana. Z mladíka, ktorý onedlho tragicky zahynul pri autohavárii, urobil legendu, Natalie sa za rolu Judy dostala do nominácií na Oscara. Strážcovia pozoruhodných faktov v tejto súvislosti dodnes zdôrazňujú, že je jednou z ôsmich bývalých detských hviezd, ktoré sa dočkali tejto nominácie. Popri nej to dokázali ešte Tatum O´Neal, Haley Joel Osment, Elizabeth Taylor, Anna Paquin, Dean Stockwell, Ben Affleck a Jodie Foster. V čase nakrúcania Rebela bez príčiny mala Natalie Wood sedemnásť rokov a patrila medzi najkrajšie herecké tváre Hollywoodu, čo napokon potvrdil aj zoznam krások magazínu Life. Logicky sa páčila aj 44-ročnému režisérovi Rayovi, s ktorým údajne prežila prvý ľúbostný románik. Teda nie sJamesom Deanom, o ktorom vyhlásila: „Bola som fascinovaná jeho osobným kúzlom, mal akúsi magickú silu na plátne i v živote“. V roku 1956 sa hovorilo o jej vzťahu s Raymondom Burrom, ba aj speváckou superstar Elvisom Presleyom. Americký bulvár dokonca spriadal teórie o ich pripravovanom sobáši, ale z tohto mráčika nezapršalo.

Azda najväčšieho úspechu na striebornom plátne sa dočkala v roku 1961, keď stelesnila rolu Marie vo sfilmovanom muzikáli Leonarda Bernsteina West Side Story. Jej hlas však bolo počuť iba v hovorených scénach, v spievaní ju nahradila Marni Nixon, ktorá si túto pozíciu neskôr zopakovala vo filmovom muzikáli My Fair Lady, kde zastúpila Audrey Hepburn. Aj keď Natalie bola trocha sklamaná zastupovaním profesionálnou speváčkou vhudobných scénach, užila si celosvetovej slávy dostatok a vtomto smere nezaostávala ani za divou tých rokov Elizabeth Taylor.

Fóbia z vody

O Natalii, podobne ako aj o jej matke, sa vedelo, že majú panický strach z vody. Vyvieral z toho, že ešte pred narodením neskôr slávnej herečky cigánka - veštica údajne oznámila matke Marii, že jej dcéra príde o život vo vode. Odtiaľ potom pramenili tie obavy. Vyskytla sa situácia, keď pri filmovaní musela vstúpiť do vody, čo Natalie dosť tvrdohlavo odmietala, ale na naliehanie autoritatívnej matky povinnosť splnila. Dopadlo to zle, Natalie si zlomila ruku, ale keďže matka odmietla navštíviť lekára – z obavy, že nedostane prácu – zostal jej na ľavom zápästí trvalý následok. Nepatrný kostný výrastok zo zle zrastenej zlomeniny, ktorý si pred kamerou či na verejnosti zakrývala náramkom.

Bez ozajstnej lásky

Fakt, že pre účinkovanie vo filmoch nepoznala vlastne detstvo, asi poznačil celý jej život. Vravelo sa, že nikdy nepoznala ozajstnú lásku. Prvého manžela, herca Roberta Wagnera, jej vraj vybrala matka a manželstvo sa po mnohých búrlivých peripetiách rozpadlo. Potom bola krátky čas ženou anglického producenta a agenta Richarda Gregsona, ktorého vypoklonkovala z domu a rozviedla sa s ním po tom, keď zistila, že ju podvádza. V roku 1972 si znova – ako Elizabeth Taylor a Richard Burton – našli k sebe cestu s Wagnerom. Z manželských vzťahov s oboma spomínanými mužmi sa jej narodili dcérky a po pôrodoch si vždy dala krátku prestávku vo filmovaní, aby sa mohla venovať rodine.

Tragédia pri ostrove

Začiatkom osemdesiatych rokov pracovala na nakrúcaní filmu Brainstorm (Pominutie mysle), v ktorom bol povedľa Luise Fletcher a Cliffovi Robertsonovi jej partnerom iChristopher Walken. S ním a svojím manželom Robertom Wagnerom sa 29. novembra 1981 chystali vyraziť na more na jachte Nádhera, ale veci nabrali tragický smer. Jachta bola ešte zakotvená pri Santa Catalina Island, keď údajne prišlo k hádke medzi oboma mužmi. Natalie Wood sa zrejme snažila jachtu opustiť, alebo si aspoň pripraviť malý čln, pričom sa náhodne pošmykla a spadla cez palubu. Losangeleský koroner Thomas Noguchi vyslovil ako oficiálny verdikt „utopenie“ a modriny na jej tele ako dôsledok pádu, ale ohľadne okolností sa začali rozvíjať špekulácie. Žena z brehu hovorila, že v tú noc začula nárek a volanie o pomoc spolu s hlasmi volajúcimi „už ideme“. Wagner, Walken a kormidelník jachty vraveli, že oni nepočuli nič. Tak či onak, presné príčiny jej smrti neboli nikdy vysvetlené...

V roku 2004 nakrútil americký režisér Peter Bogdanowich životný príbeh hviezdy pod názvom Mystéria Natalie Wood. Ako spoluproducentka sa na ňom podieľala i jej mladšia sestra, herečka Lana Wood, známa napríklad z „bondovky“ Diamantová horúčka.

Moderná žena november 2006
 

Vyberte región